Özel Çevre Koruma Bölgeleri, 1989 yılında Akdeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması (Barcelona Sözleşmesi) nin taraf ülkelere getirdiği bir yükümlülük gereği olarak ve Başbakan Turgut Özal’ın talimatıyla, ülkemiz ve dünya ölçeğinde ekolojik öneme haiz ancak sanayi, turizm ve yapılaşma gibi baskılar nedeniyle bozulma veya yok olma riski altında oldukları için Bakanlar Kurulu Kararı ile özel koruma altına alınan alanlardır.
Ekolojik değere sahip, bozulmamış bölgelerin daha özel ve öncelikle koruma altına alınması, gelecek nesillere bozulmamış, zengin bir biyolojik varlık mirası ile yaşanabilir, sağlıklı, temiz bir çevrenin bırakılması, dünya turizminden yeterli pay alınabilmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması amaçlarıyla, ülkemizin bazı bölgelerinin Ankara’da kurulacak merkezi bir birim tarafından yönetilmesi Bakanlar Kurulunca uygun görülmüş ve Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı (ÖÇKKB) kurulmuştur.
1989 yılında 383 Sayılı KHK Ile Kurulan Başbakanlık Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, özel çevre koruma bölgesi tespit ve ilan edilecek alanlarda; bölgelerin sahip olduğu çevre değerlerinin korunması, mevcut çevre sorunlarının giderilmesi için tüm tedbirleri almak, bu alanların koruma kullanma esaslarını belirlemek, her ölçekteki imar planlarını yapmak ve re’sen onaylamak yetki ve görevlerine haizdir.
Özel Çevre Koruma Bölgeleri şunlardır.
- –Belek Özel Çevre Koruma Bölgesi
- – Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi
- – Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi
- – Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi
- – Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi
- – Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Bölgesi
- – Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi
- – Ihlara Özel Çevre Koruma Bölgesi
- – Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi
- – Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi
- – Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgesi
- – Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi
- – Tuzgölü Özel Çevre Koruma Bölgesi
- – Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesi
- – Saros Körfezi Özel Çevre koruma Bölgesi
- – Finike Denizaltı Dağları Özel Çevre Koruma Bölgesi
Kurum 444 sayılı KHK ile 21.08.1991 tarihinde kurulan Çevre
Bakanlığına bağlanmıştır. 1.5.2003 tarih ve 4856 sayılı Kanun ile Çevre Ve Orman Bakanlıkları’nın birleşmesi üzerine Çevre Ve Orman Bakanlığına bağlanmıştır.
8 Haziran 2011 tarihinde yayımlanan KHK ile Çevre ve Orman Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın birleştirilerek Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı kuruldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın oluşturulmasının hemen ardından teşkilat yapısı ve görevleri 17 Ağustos 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 648 sayılı KHK ile belirlendi.
Sözkonusu KHK ile Özel Çevre Koruma Kurumu kapatılmış, görevleri ise Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde kurulan Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne devredilmiştir.
1988 yılında fiilen kurulup çalışmalarına başlayan kurumun, kuruluşunun 30. Yılı olan 2018 yılında bu kuruma ve bölgelere emek vermiş çalışanları artık olmayan kurumlarını ve anılarını hatırlamanın ötesine gidemiyorlar.
MÜLGA 383 SAYILI ÖZEL ÇEVRE KORUMA KURUMU BAŞKANLIĞI KURULMASINA DAİR KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEYE AŞAĞIDAKİ LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ: